MIKAEL FRÖDIN
MIN UTRUSTNING
FRÖDIN DESIGNS
FAVORITDESTINATIONER
FÖREDRAG/KURS/UPPVISNING
KONTAKT
ERBJUDANDEN
Forshaga Master Class - sista dagen
2015-08-26  12:22

Sista dagen startade med en lika envis sol som dagarna tidigare. Skoningslöst från en klarblå himmel gjorde den fisket väldigt svårt. Under dessa förhållanden är ju endast kvällstimmarna det som är produktivt.

Att styra sin fluga rätt och att hitta så mycket bra drift som möjligt går dock utmärkt bra även i strålande sol. Det att få kvitto på att man gör rätt är det svåra, men när jag håller en kurs är det viktigaste ju att jag lämnar nyttiga tips och små tricks efter mig. Tricks som ger mer fisk i det långa loppet!

Jag lämnade Forshaga utan att ha fiskat själv, men med en trevlig känsla av ett vatten som ger många fiskande spännande fisken efter fin fisk. En dag så ska jag ta mig tillbaka och se till att få prova att hitcha den där nacken och småtrixa ner en liten microtub till laxarna i det vågiga vattnet… I will be back!Andra två - 28 grader
2015-08-24  13:22

Strålande sol och envis värma – idag nådde temperaturen upp till 28 grader, otroligt! Den lilla stranden där man drog upp båtarna förvandlades till badstrand och laxfisket var nästan hopplöst.

Dagen gav dock ett par laxar och ett par tappade laxar. Snabba små flugor snabbt är melodin. Även en hitchad fluga lockade upp några fiskar även om de inte landades. Att fiska sin fluga på uppsidan av spöt är kanske det som revolutionerar fisket för flest deltagare, här som på alla platser är det ju så lätt att falla i mendningsfällan och tappa drift och även fiska allt för sakta. Generellt är det dock bra standard på de som fiskar. Mycket lokal erfarenhet och många laxar har gruppen på samvetet.

Sportfiskeförbundetes anläggning här är fantastiskt fin och det är bara att konstatera att Peter Berlin har ett suveränt kontor här. Kvällen gav flugbindning långt in på natten. Det var en mycket intresserad skara som var med när jag band Pahtakorva och en Nobody variant på Willie Gun båda suveräna flugor för fisket här.Första dagen i Forshaga
2015-08-23  20:19

Jag kom så äntligen till Forshaga en av de platser jag så ofta varit påväg till men aldrig fiskat. Sommaren är här och vädret var helt värdelöst, eller som alla andra skulle säga fantastiskt!

18 deltagare på Master Class är ju perfekt. 2 fördrag/dag och coachning stod på programmet. I Forshafga är det båtfiske som gäller så länge älven är hög, men inget ont som inte har något gott med sig. Det varma vädret hade inneburit att det gick utmärkt att ta båten ut på grundflaket och vada därifrån. 3 zoner 1,2 och 3 varav 2:an ger mest fisk.

Första dagen stod det klart att älven var smäckfull med fisk, men att de var svåra att lura. 20 grader och strålande sol är det knepigaste som finns. Ett par dragningar på små Pahtakorva var allt som första halva dagen gav.TBT winner!
2015-08-23  14:28

It was the last July and I was fishing my one handed rod. A size eight Thunder Spey was on the leader, fishing down "Smörhålan" in Mörrum.

After a dramatic fight, one of the nicest sea trouts I’ve ever had was landed down by the rocks. It wasn’t one of my biggest trouts, but it might have been the most beautiful one I’ve ever caught. It was 82 cm long and 8.2 kg heavy.

The winner is Jonny Grönoset who was just 0.1 kg away from the right answer. Well done! Give us your adress and three good trout flies from the web shop will be with you!Nytt erbjudande - Vaehaeniva
2015-08-16  12:40

Vaehaeniva
Älven viker i en brant 90 graders sväng. Den kommer över det grunda stryket, slår i österlandets storsteniga strand och tvingas norrut. Poolen djupnar, den rinner över stora spännande stenar, gropar och ståndplatser där mer än en 25 kilos lax vilat. Den breder ut sig i en av de finaste laxnackar jag någonsin fiskat. Inte så där blank och falskt inbjudande men svårfiskad, utan virvlande småvågig med skydd och tak. Den grundar upp och sätter fart utöver kanten och ner i det hårda böljande stryket. Vaehaeniva – en av Altaälvens många fina platser. Inte en av de bästa, men redan från första gången när den smala älvbåten skar nacken tänkte jag wow – här vill jag fiska! Det tog flera år innan jag fick chansen, fisket var bra och fångsterna likaså. Jag fick kasta mig i båten och följa en storlax som hotade tömma min rulle. Många hundra meter nedströms kom laxen på land. Stor och bred hade 17-kilosen vilat i skydd under nackens vågiga vatten. Nu klev jag ur båten igen, sakta hade vi glidit upp över nacken, Ett par år hade gått, mitt i Juli, under bästa tid hade jag återigen fått chansen att fiska Barilla kortets många fina platser. Regnet låg som ett skimmer över den trånga dalen, perfekt fiskevädret. Vattenståndet fint, men fisket lite trögt.

Många äventyr tillsammans
Det var Håkans tur. Håkan som jag delat så mycket fiske och skoj med, allt från -80 talets smågalna guidningar i så väl Gaulas pooler som Trondheims nattklubbar, slitigt 0.60 tafsar på löpande band i jakten på Alaskas kungslaxar och hackat stelfrusen frukostyougurt i ett zaggigt tält i Mörrums åkroken, tågåkt ner till Ems jätteöringar, tjuvfiskat norrländska brunöringar med och gud vet allt! Håkan, knöt på en av sina röda tempelhundar, den som get så bra resultat tidigare. Han började strax efter svängen, men långa kast och skälvande ben fiskade han sig ner mot nackens inbjudande platser. Lugnt och stilla, inte ens en försiktig dragning, men ack så spännande. Väntan på hugget, laxhugget ,det magiska, det som man här vet slutar med en dramatisk färd knästående i båten med rullen skrikande som den värsta idoluttagning.

Första fisken
Lika bussig som alltid, när Håkan kom iland fanns det en ofiskad bit på toppen. Det var min tur, hmmm - den där långa svartgröna flugan, den med det mjukt förföriska hacklet. Den skulle kanske passa, sagt och gjort ur boxens myller valde jag en, en stor en, kanske 17 cm. I jakten på den stora blanka uppgångsfisken finns ingen plats för blygsamhet. Den skulle de se, kanske frestas att smaka på. Utvadad i det knappt knädjupa skvalvattnet började jag kort. Kanten mellan det grunda och djupa kan hålla en fisk på resa uppströms. Väl nere i själva poolen, allt fortfarande stilla, stannade flugan av i det djupa vattnet i 90 graders kurvans böj. Några långa lugna drag i linan så att flugan inte stannade av helt. Även det djupa nästan stillastående vattnet fick besök av den pulserande skymningsflugan. Två steg, nytt kast, nya långsamma drag. Plötsligt tvärstopp, det är ju så svårt att hålla igen låta en lax som tar en aktivt hemfiskad fluga få den tid den behöver för att vända över flugan. Tänk så många gånger en lätt lyftning av högerarmen satt flugan längst ut i laxmunnens skinnflikar. Ett eller i bästa fall två gung så är den borta. Spänningen övergår i ett tomt stirrande över platsen där laxen tog flugan. Ett par sekunders stillhet, några decimeter lina glider mellan fingrarna och ja där satt den, fisk i Vaehaeniva!

Storlax
Linan glider mellan fingrarna, nu har jag den på rullen. En hård kort tiometers rusning och så upp som en delfin, en saltomortal så det sjunger i linan, 20 meter till och så ett hopp till, den kör så det fräser upp i det grunda skvalvattnet. Ohhh – den e stor, större än den vanliga A4an, dvs 10-11 kilosen. Den går långt upp i det grunda vattnet, bra, fint, kanske kan vi slippa paniken då fisken går över nacken. Den kör sig trött, så trött så när den äntligen vänder och går tillbaka till det grunda vattnet är den mer kontrollerbar. Det är skönt att ha frisk o fräsch 0,48! 15-fotaren böjer i handtaget och efter kanske en kvart känner jag skarven till fluglinan i toppöglan. Ett par korta rusningar och fisken kapitulerar. Den glider in med huvudet mellan strandstenarna, handen finner stjärtspolen och kampen är över. Den kantrar och visaren en maffig sida, blank o skön, lusad och bred. Vilken fisk, en hane, en blivande röklax. Upp på vågen 15,5 kilo, fantastiskt, ett riktigt praktexemplar. Håkan är överens med mig, det är en av de vackraste laxar vi sett, en fantastisk fighter. Fram med malten, några få droppar över den lite tilltufsade flugan, (jo då, vi fick vi med) Vaehaeniva var bunden, provad och numera döpt enligt konstens alla regler.

Nattsvart
De flesta flugor för natt- eller kvällsfiske går i svart. Inte för att det spelar någon roll, när nattens mörker sluter sig är ju som bekant alla katter grå, eller alla siluetter svarta. Men fördelen med svart är att den förstärker siluetteffekten så länge ljuset finns där. Vaehaeniva är en enkel fluga, men materialval och sättet att binda den på gör att den får ett ganska speciellt utseende och en suverän droppformad siluett så fort den kommer i vattnet och strömmen tar tag och formar materialet. Jag har i ganska många år fiskat min egen Mikkeli Blue under natten, en favorit som gett många fina laxar. Men tanken bakom Vaehaeniva var att få en fluga för skymningsfisket en fluga med dragning åt grönt. Skarpt grönt eller chartreuse i kombination med svart är ju en suverän kombination, särskilt under dagfiske. Lite diskretare skulle den kunna bli ett utmärkt komplement. Mirage materialet över det svarta röret ger ett magiskt grönt skimmer, den tjocka dubbade kroppen ger siluett och stöd åt hackel och vinge. Vingens diskret gröna flashtoner harmonierar med kroppen och mixar fint i den korpsvarta vingen. Hacklet av struts, som jag blivit så förtjust i ger såväl volym som rörlighet och simförmåga. En enkel men spännande fluga som nu funnits som standard i boxen under några år.

Nu till erbjudandet! Köp sex Vaehaeniva för bara 350 kr.

Medlemsrabatt inkluderat, endast 315 SEK!

Ta chansen och lägg till en av de bästa nattflugorna till boxen!

PS. Du hittar produkten under "Erbjudanden" eller under "Special Offers" i webbshoppen.Trowback Thursday winner!
2015-08-15  11:51

I was guest on the Mikkeli beat on the Alta. Mikkeli is the most sought after and hardest to get on. In the lottery Mikkeli is the prime target for most anglers. I had a good fish on Mikkeli and it was my buddy Håkans turn to fish. His rod was not in the boat and I said you can borrow mine if I can pick the fly. I picked an almost 20 centimeter, newly tied black and blue beauty. We were on the lower part of the pool when the big fly was taken hard by a big fish. Håkan reels with his left hand and I with my right. The big fish put on a good fight and Håkan managed to land the fish, even though the handle beat him up quite badly. It was a great male on 14 kilos!

I was after that trip I named the fly Mikkeli Blue, it’s many anglers favorite fly, including the Norwegian king Harald!

The best answer came from Michael Rousau, and of course the prize this week is three classic Mikkeli Blue flies from the web shop! Send us a message Michael so we know were to ship the flies. Well done!

If you want to read the original article from the 90’s and maybe buy your own Mikkeli Blue flies, use this link or go to "Special Offers": [Klicka här]Sista dagen - inte igen...
2015-08-11  17:20

Vi började med att fara upp till Törmenen. Det var Kjetil som började och efter honom gick jag med en lite större fluga lite djupare, en bra taktik. Längste ner kom dragningen lång och hård men ingen tyngd…skit! Vi for sen ner till Hareströmmen, en av mina favoritplatser. Här fick Kjetil först en fin blank 7 kilos uppe i strömmen där jag dagen innan hade en fisk som drog tre gånger på samma drift. Samma…kanske..? Jag gick från land, en envis vind gjorde det svårt att riktigt nå. Kjetil fiskade efter från båt och längst ner och bort dit jag inte nått där stramade det upp. 100 cm knallfet Altahona, snyggt!

Efter maten drog vi neröver. Jag tappade en fin fet grilse i Valliniva från land och fick en på nacken i ”Nerdraget”. Längre kast och ni vet hur det är ibland blir det perfekt, tafsen slår över och flugan fiskar i samma sekund. Jag drog ut min slinga och virveln kom i samma stund. Slingan gick så det small mot spöt och det var fast fisk igen! Återigen hade jag krokat en av de stora. 15 kilo + gör drillningen osäker. Laxen gick som en kanon ner i kilen på nacken och kom sen upp igen. Hård press, 0,47 och sen bar det av igen,… lååångt ner 70-80 meter ute och flera kast och splash i ytan. Lite otålig eftersom laxen var på väg ner bland storstenarna . Båten var på väg men kanske tog jag den för hårt!? Rätt var det var slapp den bara och jag ska erkänna ett det kom en lång het svavelosande ramsa! Andra tappade 15-20 kilosen på två dagar! Hmm… kanske tog jag den för hårt men hade jag tagit den lite mer försiktigt och mist den bland klippblocken hade jag sagt att jag varit för försiktig… You get some & you lose some! Smärta!

Som lite tröst fick jag en fin 6-7 kilos i Godaniemi. Den tog en fet Zebra. Zebran som nu tagit lax i många älvar är en klar ny favorit! Drinkar på verandan i paradiset. 11 laxar på 4 dgr och äventyret är över för denna gång.
Tredje dagen - storlax!
2015-08-10  16:56


Tredje dagen blev en äventyrsdag! Jag började i Godaniemi i knallsol och vad som såg ut att vara knepiga förhållanden. En liten Pahtakorva på tafsen och första hugget kom sakta o fint bara 20 m ut. Laxen vände och satte av neröver! Första rusningen blev på nära 100 meter och hoppet var på metern – FRÄCKT. Efter en bra fight gled den in, en bit över metern och blank o fin. En hane på 12 kilo! Jag fortsatte o fiska min lilla Pahtakorva och miste en 8 kilos efter några minuter landade en grilse och hade två dragningar till. En fantastisk start. Vi drog sen ner på Valliniva i solen var det svårt och blev bara en grilse. På Gabo stod en lax som visade sig en lite brun 5 kilos som inte ville ta.

Efter maten drog vi till Toppen. Här som jag tappat mitt livs lax 40 min fight och 25 kilo är något jag aldrig glömmer. Hugget kom vid stenen! Tungt och hårt på första indraget… helv… jag fick känslan att den satt dåligt. Den tog 100 m ner på nacken…på väg ner i Bulvero. Jättelax igen! Vi fick laxen att vända och rodde den upp till tunneln där vände den igen och gav sig av neröver. När de är så här stora har man inget att göra bara att försöka hänga på! 100 m ute och när laxen gick upp och vältrade sig gång efter gång, så släppte kroken…

Katastrof… att tappa en jättelax kan man aldrig lära sig! Själen blöder och världen går under! Klart över 15 kilo.. 17,5 sa Paul min erfarne båtsman…hmmm 15 eller kanske 20 ? Nä jag ger den inte 20 men det var inte långt borta! I säng med nya erfarenheter från världens bästa laxälv…Dag två - ett nytt pers!
2015-08-09  13:39

Andra dagen var Kjetils stora dag. Äldst i brödraskaran av galna laxfiskare, men med färre laxdagar än Espen och Eivind har han nog haft det tufft. Vi började på Törmenen som fiskade fint men inte gav något. I Hareströmmen hade jag en fin lax som tog flugan 3 gånger på samma drift. Trots att jag väntade och väntade fick jag den inte. Skit – det var på samma plats som jag fick en på över 17 kilo häromåret…

Kjetil som gått bom första dagen fick två fina grilse i Hareströmmen och en i Banas. Inte riktiga Alta-laxar men men, uppvärmning. Efter maten for vi till Valliniva. Jag fiskade min favvoplats på västersidan men två dragningar var allt. Kjetil fiskade från båt och tog först en 7 kilos och sen en fin hane som visst hade stått en tid men vägdes in till 12,8 kilo och nytt pers! GRATTIS!

Gabo gav ett lugg… det var allt. Innan jag skrev detta visade Pahtakorva sin fantastiska storhet… Men det äventyret kommer i morgondagens blogg!
Alta - första dagen
2015-08-08  14:41

Det är alltid lika magiskt att åka ner i norra Europas största canyon. Ner till världens bästa laxälv. Fint laxväder och bra med vatten, ca 1,5 fot gjorde att det kändes bra direkt. Ner i trappan, ner till Sautso. Trappan hade för övrigt fått en extra del vilket gjorde strapatsen enklare - hmm men upp är ju kvar!

I år fiskar jag med storebror Myhre, Kjetil, driven, hygglig, vi kommer att få bra dagar. Vi började på nedre zonen och Valliniva som normalt är bäst. Kjetil fiskade västersidan utan kontakt och jag provade östersidan och fick en fin havsöring på ca 2,5 kilo. Några kast senare drog det tag och det var mer allvar. En fin 94 cm 9 kilos hona gled in i hovgarnet - YES! På tafsen satt en av de ny Zebrorna, den minsta av de tre från blogginlägget. Sen for vi upp över och i Banas fick jag en smålax och senare även en liten lax på ca 4 kilo. 4 fiskar är ju en knallbra start.

Den andre båten med Pål och ”Vildstryningen” var på toppen och fick 3 grilse! Nu går jag i säng här i laxparadiset…Throwback Thursday
2015-08-07  21:41

Nærøydalselva, Gudvangen, Falls pool
- That’s the right answer of this weeks competition.

It’s first pool of the river, just below the falls where many big fish has been caught.

Arne R Sandven was the first one with the closest guess and wins three flies, well done! (Write to us so we know where to send the prize)

PS. Good first night in Alta, the Zebra doing great!På väg till ALTA!
2015-08-06  12:57

Packad och klar! Undra vilka äventyr som väntar denna gång... All utrustning i ordning T-pack, Quadra och några nya flugor. Detta är första året mina nya "Zebror" kommer få simma i de klassiska poolerna! Följ den dagliga bloggen här och se resultatet...

Nytt erbjudande - Mikkeli Blue
2015-08-03  11:21

Den stora laxen från den senaste Throwback Thursday:en var tagen på en Mikkeli Blue. Därför kommer här en artikel om hur Mikkeli Blue kom till samt ett nytt hett erbjudande på flugan, från webbshoppen!

Mikkeli Blue
Even though one has the old favourite patterns which every season triumphs with nice catches, every year goes to show that even a new pattern can sometimes qualify for a place in the fly box among the faithful old servants.

The flies I have presented under “Fly of the month” have almost without exception been patterns with which I and many others have had repeated success. Flies that have proven themselves trustworthy over the years. This time I will turn away from this rule by offering you a pattern with no more than one season to back it up. The fly has, although being a fresh one, given me and some of my friends several silvery beauties and my guess is that it will become a true “hit”.

Blue in the dark
Every time you sit behind the vise and let new ideas take shape, there is always a thought behind the making. It is often a special place, time or certain conditions that shapes the fly.
How will the ideas appear and look in the water and above all; will they yield fish?

This fly has been developed out of the idea of further improving one of my faithful night flies, the Black and Silver. The basic thought behind a night fly is primarily to create a good siluett towards the bright night sky. In my opinion a sharp contrast is also an important feature in a good night fly. When it comes down to colors it is a well known fact that certain colors appear better than others in dimmed light. It is the blue and violet color tones has the best appearance in poorly illuminated surroundings. This fact together with my former experiences created this new pattern. All done in the vise, I thought the fly looked really “hot”. Already at the start of the season, the fly proved its capability by tempting the odd, good Vestland-salmon. But the fly was still without a name.

The classic Fir tree by the Mikkeli pool, River Alta
The long, gracious river boat was gilding silently on the stream from the Santiakoski pool. A couple of grilse gleamed on the bottom of the old, yellow varnished boat. It was the later half of July and the midnight sun did no longer manage to get over the edge of Finmarksvidda. The evening was magic. Not a trace of wind and only a pale midnight light over the dark waters of the Alta. Kyrre was steering the boat with long, sweeping movements down towards the next pool. It was my turn to give it a try. The boat assumed its position at the top of the pool, close to the edge of the current. Behind us, the water deepened down into perhaps the most famous salmon pool in the world, the Mikkeli. This was indeed classical grounds. I got up and carefully got to the back of the narrow boat. I am not used to fishing from a boat but thankfully used to boats from my days as a sailor. Håkan held the steering oar in the front, carefully helping Kyrre to keep the boat in place. The casting was rhythmic and we went slowly down the pool, yard by yard. The excitement and the concentration was enormous. Imagine, just ones in a lifetime, to be able to fish this legendary place! A soft mend was all it took to get the fly to swim perfectly through the streamy water. A bit further down the shoreline the old and knotty fir tree emerged. The classic fir tree by the Mikkeli pool! This is the best place, the lie which has produced so many truly big salmon over the years. Cast after cast went while the boat was gliding silently on the dark water. Everything was perfect.

It is the thumb and the index finger holding the loop that first register what is happening with the fly. The line stops, tightens, the loop is running through the fingers, then the weight and a bending rod. Fantastic! Into a fish by the fir tree! Kyrre was steering towards the other bank. We got ashore and I got out of the boat. The salmon was pulling hard in the stream. When I increased the pressure, it turned and headed for the tail of the pool. My thumb found the click drag and the air was filled with “sweet music”. After a couple of turns the salmon could be led into shallow water and Kyrre was able to land it with his experienced hand. It was not the biggest that has ever rested by the famous fir tree, but a nice twenty-pounder all the same. For me it was something extraordinary to have the opportunity to fish this place and furthermore to catch a salmon by the classic fir tree by the Mikkeli pool. As you probably understand it was during these days by the Alta and the Mikkeli pool that the fly got its name. More big salmon was to fall victim to the the fly in black and blue.

Andra bilden: Håkan Norling med den första 30 lbs + på en Mikkeli Blue.
Tredje bilden: den gamla stugan vid Mikkeli, en klassisk plats!

Nu till erbjudandet! Köp sex klassiska Mikkeli Blue för bara 350 kr.

Medlemsrabatt inkluderat, endast 315 SEK!

Ta chansen och lägg till en av de bästa nattflugorna till boxen!

PS. Du hittar produkten under "Erbjudanden" eller under "Special Offers" i webbshoppen.Nyare poster Äldre poster
November 2018 (5)
October 2018 (9)
September 2018 (2)
August 2018 (4)
July 2018 (2)
June 2018 (5)
April 2018 (2)
March 2018 (1)
January 2018 (1)
December 2017 (1)
November 2017 (2)
October 2017 (1)
September 2017 (4)
August 2017 (2)
July 2017 (4)
June 2017 (5)
May 2017 (4)
April 2017 (3)
March 2017 (4)
February 2017 (5)
January 2017 (1)
November 2016 (3)
September 2016 (8)
August 2016 (10)
July 2016 (10)
June 2016 (9)
May 2016 (6)
April 2016 (5)
March 2016 (1)
February 2016 (3)
December 2015 (3)
November 2015 (3)
October 2015 (3)
September 2015 (9)
August 2015 (13)
  »Forshaga Master Class - sista dagen
  »Andra två - 28 grader
  »Första dagen i Forshaga
  »TBT winner!
  »Nytt erbjudande - Vaehaeniva
  »Trowback Thursday winner!
  »Sista dagen - inte igen...
  »Tredje dagen - storlax!
  »Dag två - ett nytt pers!
  »Alta - första dagen
  »Throwback Thursday
  »På väg till ALTA!
  »Nytt erbjudande - Mikkeli Blue
July 2015 (14)
June 2015 (19)
May 2015 (2)
April 2015 (4)
March 2015 (4)
February 2015 (2)
January 2015 (4)
November 2014 (2)
October 2014 (3)
September 2014 (5)
August 2014 (16)
July 2014 (41)
June 2014 (21)
May 2014 (12)
April 2014 (1)
March 2014 (2)
February 2014 (3)
January 2014 (5)
December 2013 (2)
August 2013 (2)
July 2013 (14)
June 2013 (17)
May 2013 (6)
April 2013 (17)
March 2013 (12)
February 2013 (18)
January 2013 (6)
December 2012 (6)
November 2012 (3)
October 2012 (10)
September 2012 (18)
August 2012 (17)
July 2012 (12)
June 2012 (25)
May 2012 (16)
April 2012 (21)
March 2012 (17)
February 2012 (27)
January 2012 (11)
December 2011 (2)
November 2011 (7)
October 2011 (11)
September 2011 (22)
August 2011 (17)
July 2011 (13)
June 2011 (18)
May 2011 (13)
April 2011 (30)
March 2011 (27)
February 2011 (11)
January 2011 (13)