MIKAEL FRÖDIN
MIN UTRUSTNING
FRÖDIN DESIGNS
FAVORITDESTINATIONER
FÖREDRAG/KURS/UPPVISNING
KONTAKT
ERBJUDANDEN
Älvräddarna
2014-08-31  12:46

Uttalande från Älvräddarnas årsmöte 2014

Älvräddarna som i år firar 40-årsjubileum, har haft årsmötet 2014 vid Ems herrgård vid Emån. Här kämpar människor som vill se en från onödiga dammar och kraftverk restaurerad Emå, vilket skulle gynna besöksnäring och dessutom återskapa unika natur- och miljövärden. Värdar för årsmötet var Gustaf Ulfsparres stiftelse som är en medlemsgrupp till Älvräddarnas Samorganisation.
Glädjande är att vi i år tillstyrkt fem nya älvräddargrupper, vilket visar det stora och ökande engagemanget för våra frågor. De nya grupperna och Älvräddarna vill se att förslagen från vattenverksamhetsutredningen, som lämnade sitt slutbetänkande 4 juni 2014, snarast omsätts i lagstiftning, till gagn för miljön i våra strömmande vattendrag och för att Sverige ska slippa vitesbelopp på många miljarder kronor från EU på grund av fördragsbrott.

De fem grupperna är Gamla Tyresö Biotopvårdsförbund, Vattnets Vilja från Orsa, Nedre Ljungans Älvräddargrupp, Älvorna och Älvräddargrupp Vimmerby- Västervik.
Den sistnämnda gruppen arbetar i dagsläget intensivt med att väcka opinion för en naturlig reglering av sjön Yxern, Kalmar läns största insjö. Regleringen av sjön sker till förmån för tolv småskaliga vattenkraftverk i Botorpsån, vilka tillsammans genererar energi motsvarande endast två moderna vindkraftverk, vilka om de är rätt placerade inte påverkar biologisk mångfald tillnärmelsevis på samma ödeläggande sätt som ett enda småskaligt vattenkraftverk. Viktigt att hålla i minnet om dessa tolv kraftverk är att de, precis som ytterligare cirka 1700 kraftverk av samma ringa storlek, aldrig används för att reglerna det storskaliga elnätet, en faktor som är viktigare än själva energiproduktionen.

Älvräddarna vill nu se en regering efter 14 september som tar tag i frågan om ny lagstiftning på ett konkret, snabbt och handlingskraftigt sätt, allt för att vi ska uppnå vårt nationella miljömål Levande sjöar och vattendrag samt slippa för skattebetalarna onödiga och betungande viten från EU.

Christer Borg, ordförande Älvräddarna, 0706-84 74 31
Lars Lindström, styrelseledamot Älvräddarna, 070-660 36 96Nytt erbjudande!
2014-08-30  17:18

Nytt erbjudande! Köp 12 Nobody Soft Series flugor för bara 500 SEK. En unik chans att införskaffa sig en kollektion av små, lätta och extremt fint simmande flugor för ett reducerat pris. Nobody Soft Series är bundna med de mjukaste håret och hacklet bakom en micro turbo cone.

12 Nobody Soft flugor - bara 500 SEK

Flugorna finns för försäljning i webshopen och under ”Erbjudanden”!
Flugor med löst hängande krok... skit bra!
2014-08-26  16:55

Jag får fortfarande ofta frågor om hur man fäster kroken i Microtuber och Nobodys, alltså flugor som binds bara på någon mm av X-small tube. Svaret är ju helt enkelt att man inte gör det!
Man använder en liten bit silikonslang, men den är bara för att se till att knuten fixeras i rätt position. Det är är ett suveränt sätt att servera en extra lätt liten fluga och det på ett förföriskt sätt! Testa ska ni se hur enkelt och bra detta faktiskt fiskar!

Nya magasin!
2014-08-20  13:25

Från och med nu kommer jag skriva i Danska tidningen Fisk & Fri... Hoppas det blir omtyckt! Detta nummer... Hur man krokar och drillar stor lax!

I det senaste numret av Chasing Silver finns berättelsen om Pahtakorva - flugan som givit mig så mycket stor lax genom åren!


Vinnaren av Facebook-lotteriet!
2014-08-19  13:20

Vinnaren av lotteriet på Facebook är Will Cunningham från Irland. Priset är de 10 flugorna som har varit bäst för Mikael än så länge denna säsong, de flugorna som gett mest fisk. Pahtakorva, Sierrakorva, Dee Sheep, Green Samurai & the Simple Fly - alla bundna av honom själv!

Eftersom det var ett sådant stort intresse i detta lotteri så har vi bestämt oss för att ha ett lotteri för medlemmar här i Salar Salmon Club snart - så håll ögonen öppna!Sista fiskepasset på Island......
2014-08-11  10:54

Dags att dra vidare. Sista dagen var det fiske på beat 2 fram till lunch. Beat 2 är i första hand en plats för fisk på väg upp. Då det var en morgon då vi knappt såg någon fisk var det knepigt. Grunda strömkanter utan några egentliga holding pools gav endast en liten men fantastiskt fin lax. Återigen var det en Samurai som fixade laxhugget. Egentligen är det ju så att ett fiskepass då man får lax aldrig är dåligt. Det har ju varit så många tomma pass genom åren. Nåväl, efter det bar det av till rökeriet för att byta en del av ”Searanching laxarna ” mot röklax och sen in till Reykjavik. Till Veidiflugur där Hilmar Hanson – ”Hilli Billi Iceland” min gode vän och hans flugfiskande fru Odny tog emot. En trevlig kväll med goda vänner avslutade så dagen.Dags för de bästa beatsen!
2014-08-09  16:02

Så var det då dags för oss att fiska de bästa beatsen. East Ranga är indelat i 9 beats varav 3,4 och 5 normalt är de bästa. Beat 4 ger normalt 10-15 laxar till de två spön som fiskar. Idag var det vår tur. Maximal otur gjorde älven nära på ofiskbar. Mjölkvit soppa med en del alger – skit och skit igen! Jag hade sett fram emot detta! Nåväl det är ju bara att försöka rejäla sjunklinor och extra stora flies gav två dragningar! Guiden skojade med att vi nu slagit rekord – botten rekord! Ingen hade gått bom på beat 4 tidigare I år! Hmm... Nåväl på eftermiddagen var det dags för zon 3, här var det bättre! Flera dragningar 5 landade laxar upp till ca 5 kilo var ju faktiskt riktigt bra. Tänk vad några timmars vila, sjunkande och lite klarare vatten kan betyda. Det var en flyt/H7sjunk2 och en grön Samurai i ca 8cm storlek som gjorde tricket! Härligt med lite förlösande laxhugg!East Ranga...catch & kill!
2014-08-09  15:11

Idag var det dags för första hela dagen vid East Ranga. Denna speciella älv där laxen inte kunnat fortplanta sig men där ”Sea raching” har gjort att tusentals laxar stiger. Här är det inte tal om C&R här är all lax mat. Lite märkligt med alla dessa laxar i plastpåsar som lämnar älven, som ett gigantiskt köttfiske! Visst jag har också varit del av det, jag har för en gång skull tagit laxar med hem. Idag fiskade vi beat 6 och 5. Värme och regn gjorde älven nära ofiskbar. Jökelfärg och laxar som tryckte i de djupa poolerna gjorde det skitsvårt. Jag fick dock ett par laxar vilket jag får vara nöjd med. Min polare som fiskat här flera gånger konstaterar att det är katastrofdåligt fiske. En fet Grön Samurai var vad som räddade dagen. Lodgen är trevlig och idag fick vi en måltid med färsktorsk som var bland det bästa jag ätit! 5 stjärnor till kocken!Från Blanda till Ranga
2014-08-07  18:08

Andra dagen i Blanda var varm och solig. Jökelälven steg och blev allt skitigare, men laxen bet på bra ändå. Jag valde att fiska i mellanskiktet med en mellanstor fluga, vilket visade sig utmärkt! Här funkar det så att man fiskar en sektion i en och halvtimme sen byter man. På så sätt roterar man olika sidor upp och nere under fiskepasset. Två pass om dagen, så det blir nästan lite väl ombytligt. Jag fick ett par fina mellanlaxar och några grilse. ”Hemma” till lunch var det bara att packa för några timmars bilresa till sydkusten och East Ranga. Vi bytte vildlax mot sea ranching, speciellt! Jag hade hört om Ranga så länge att det nu var dags att prova. Vi hann med ett par timmars fiske innan det var kväll. En liten grilse blev hela resultatet. Lodgen är trevlig och resten av de 18 fiskande likaså. I morgon blir det full fiskedag här.
Blanda!
2014-08-06  14:21

Lite märkligt var det att inte ha den bruna kepan på skallen men men… allt går! Vi fiskade Blanda Beat 1. Blanda är en jökelälv som går klar så länge det inte smälter för mycket. Nu var den ganska så färgad men laxen fortsatte att stiga. Jag fiskade en flyt h sjunk 4 som jag hade i kamera väskan och en liten fluga från ”Laxkungen” som jag lånat av Anders. Inte som att fiska egna grejer, men det funkade. Jag fick en handfull laxar med ett par fina 4-5 kilos mellanlaxar och det var skönt att fisket funkade trots att bagaget fortfarande är borta. Blanda var ganska trevligt, även om det är lite ovant att balansera omkring på lavastenarna utan att se fötterna. Som vanligt är svart bästa färgen på fliesen i jökelvatten och det är bra att få ner flugan en bit! Lodgen är hemtrevlig och maten helt på topp. Dags att få träningskläderna annars blir jag fet…
Från ett laxparadis till ett annat
2014-08-05  15:02

Upp i svinottan efter bara 2-3 timmars sömn, iväg med älvbåten och upp för de 156 trappstegen vid Törmenen. Flyget från Alta till Oslo och vidare till Reykjavik gick som en dans, men katastrof – inget bagage! Allt tappat av Norwegian någonstans – det är sista gången med det skitbolaget – be so sure! Efter 2 timmars dividerande med personal var det bara att lämna Reykjavik utan så mycket som en tafsstump. Hjälten var vännen Hilmar Hanson som öppnade upp sin butik och såg till att jag i vart fall hade något att fiska med, men men… Alla boxarna med super flies är på vift någon stans! ”Hilli Billy Iceland” är i alla fall dagens hjälte! Vi for de 3 timmarna mot Blanda och i morgon startar fisket… utan kepa och allt nödvändigt!

Fishing report Rynda week 31
2014-08-05  13:04

[Klicka här]

Fishing report Kharlovka week 31
2014-08-04  14:30

[Klicka här]

Sista dagen - storlax
2014-08-03  20:25

Den här dagen blev speciell. Den började med ett par smålaxar och en tappad större lax i Törmenen. Det sista passet tog vi oss ner över. Det var Espens tur i Välliniva som ju är den plats som vanligtvis ger mest fisk. Själv fotade jag när allt brakade lös. Ett knallhårt hugg och en lång drillning gav en hona på 16 kilo. Espen fick fortsätta och fick ytterligare en på ca 9 kilo. Äntligen kom vi så i kontakt med Altas riktiga laxar! En lite mindre räkfluga och en flyt/h sjunk 2 var det som gav resultat. Det blev vårt sista fiske och lite surt för mig som inte riktigt fick det jag ville. Men delad glädje är dubbel glädje - det var bara att njuta av Espens lycka! Nu är allt packat och i morgon bär det av mot Island…


Tredje dagen - ett fall framåt
2014-08-02  15:47

Idag var det lite bättre i det annars hopplöst svåra fisket. Espen och jag lyckades landa 6 fiskar. Visst var 5 av dem smålaxar och den enda laxen en av, med Altamått mätt blygsam storlek, men i vart fall ett fall framåt! Vi hade dessutom några fina möjligheter till större laxar. Jag hade en lång skön dragning på Gabonacken samt en större fisk som drog ut hela slingan i Hareströmmen. Nu när vattnet börjar stabilisera sig kommer fisket säkert att ta sig upp en del. Vi har fiskat alla tänkbara kombinationer av linor och flugor. Bäst verkar en ganska storfluga i mellanskiktet funka. Nu har vi bara en dag kvar låt oss hoppas att det släpper!


Alta - andra dagen
2014-08-01  15:58

Det knepiga fisket håller i sig. Idag fiskade vi övre delen. Visst fick vi några fiskar och miste ännu fler men de stora laxarna som vi är här för har klarat sig än så länge. Några grilse och ett par laxar på 7-8 kilo är vad vi lyckats få. Idag provade jag att ”hitcha” en Simple Fly i Valliniva. En bred försiktig rygg från en 10+ var det närmaste jag kom. Vattnet har sjunkit med hälften på en vecka, troligen är detta vad som gör laxen tveksam. Vi provar allt stora som små flugor, djupt och helt i ytan. Kanske är det så att vi bör fiska ännu mindre flugor. I morgon provar jag nog det lite mer. Vi fick ett fantastiskt solskens regn med en absolut galet vacker regnbåge – kanske var det dagens största behållning… Nu ska jag strosa ner till Nielo och fiska en microfluga…!Nyare poster Äldre poster
November 2018 (5)
October 2018 (9)
September 2018 (2)
August 2018 (4)
July 2018 (2)
June 2018 (5)
April 2018 (2)
March 2018 (1)
January 2018 (1)
December 2017 (1)
November 2017 (2)
October 2017 (1)
September 2017 (4)
August 2017 (2)
July 2017 (4)
June 2017 (5)
May 2017 (4)
April 2017 (3)
March 2017 (4)
February 2017 (5)
January 2017 (1)
November 2016 (3)
September 2016 (8)
August 2016 (10)
July 2016 (10)
June 2016 (9)
May 2016 (6)
April 2016 (5)
March 2016 (1)
February 2016 (3)
December 2015 (3)
November 2015 (3)
October 2015 (3)
September 2015 (9)
August 2015 (13)
July 2015 (14)
June 2015 (19)
May 2015 (2)
April 2015 (4)
March 2015 (4)
February 2015 (2)
January 2015 (4)
November 2014 (2)
October 2014 (3)
September 2014 (5)
August 2014 (16)
  »Älvräddarna
  »Nytt erbjudande!
  »Flugor med löst hängande krok... skit bra!
  »Nya magasin!
  »Vinnaren av Facebook-lotteriet!
  »Sista fiskepasset på Island......
  »Dags för de bästa beatsen!
  »East Ranga...catch & kill!
  »Från Blanda till Ranga
  »Blanda!
  »Från ett laxparadis till ett annat
  »Fishing report Rynda week 31
  »Fishing report Kharlovka week 31
  »Sista dagen - storlax
  »Tredje dagen - ett fall framåt
  »Alta - andra dagen
July 2014 (41)
June 2014 (21)
May 2014 (12)
April 2014 (1)
March 2014 (2)
February 2014 (3)
January 2014 (5)
December 2013 (2)
August 2013 (2)
July 2013 (14)
June 2013 (17)
May 2013 (6)
April 2013 (17)
March 2013 (12)
February 2013 (18)
January 2013 (6)
December 2012 (6)
November 2012 (3)
October 2012 (10)
September 2012 (18)
August 2012 (17)
July 2012 (12)
June 2012 (25)
May 2012 (16)
April 2012 (21)
March 2012 (17)
February 2012 (27)
January 2012 (11)
December 2011 (2)
November 2011 (7)
October 2011 (11)
September 2011 (22)
August 2011 (17)
July 2011 (13)
June 2011 (18)
May 2011 (13)
April 2011 (30)
March 2011 (27)
February 2011 (11)
January 2011 (13)