MIKAEL FRÖDIN
MIN UTRUSTNING
FRÖDIN DESIGNS
FAVORITDESTINATIONER
FÖREDRAG/KURS/UPPVISNING
KONTAKT
ERBJUDANDEN
Lördag hem- sen mot nya laxäventyr!
2013-06-25  13:02

Hemväg och dags att sammla all erfarenheter. Anders var en bra fiskekamrat, visst han har ett rykte om sig att vara het men jag tycker vi fiskade I bra harmoni. Sasha vår guide var en skön snubbe med lite lagom distans till laxfisket och livet. Kunnig och mycket hjälpsam vänlig med ett hjärta fullt av värme. Totalt gav veckan mig 23 fina laxar med 2 över 10 kilo Anders landade nästan det samma och tillsammans fick vi 40 av de 106 laxar som gruppen skrev in I fångstjournalen. Veckans största lax tog Brian vid tredje vattenfallet, en fisk som stått en tid och som vägdes in till 14 kilo. Det var en lärorik vecka. Där vikten av den lilla flugan och att fiska den snabbt var solklar. I fintväder ser laxen flugan på långthåll och det blir ännu viktigare att överraska den. Redskapsmässigt så är ju fisket med 10”8an helt fantastiskt! 13,9 Lxi och flyt/2/4 är även den otroligt bra och så 13,7 Reaction och flyt/int/2an så klart. Nu hem några dagar och sen mot nya laxäventyr!Torsdag - som i himmelen....
2013-06-25  10:40

Idag var det dags för sträckorna närmast havet. Vi började på “Dancing Platform! som gav mig en fin lax , ytterligare en längre ner på “Rock Island och en tappad vid land. Vattnet har sjunkit undan och jag kör bara enhands nu. Guideline Reaction 10” för lina 8 med en 11 m 8-9 enhands tripple D flyt/h/Int är en suverä’n kombination. Lite skrytigt men, vill man enhandsspeyar man hela skjutlinan!!!! 25-30 m enhands dubbelspey med ett snärtigt dubbeldrag är en lek och sträcker varje gång – fräckt! Strax innan lunch drog det tag ordentligt längre ner I poolen och efter en tuff stenhårtd kamp (jag behåller min 0,43 Egor) kunde jag landa en fantastisk lusad 10 kilosfisk en dröm på enhands. Under eftermiddagen var det dags för “10 Island”. Många fina strömmar där vi delade så jag fiskade vänstersidan. Anders hade upp en fisk på en av nackarna på en hitch. Efter någon timme var jag där. En kort dragning och med stor nedströmsbåge på nästa kast kom hugget stenhårt. Ytterligare en galen drillning. Fisken var överallt och tillslut brände den ner över nacken och med 100m lina efter sig försökte jag följa! Går det att vada över skrek jag till Sasha – vet inte fick jag till svar! Med skrikande rulle bestämde jag mig för att chansa och dansande på tåspetsarna lyckades jag mig med millimeterprecision ta mig över! I Poolen nedan för kunde jag landa en underbart vacker 7 kilos hane – Wow vilken dag!

Onsdag - Tolstoy!
2013-06-25  09:32

Idag tog Anders sovmorgon efter att ha fiskat sent och fått några laxar sent i går kväll. Sasha vår bussige och kunnige Guide och jag flög till Norway Pool. Vi skulle fiska ner till Campen fram till Lunch. Jag gillar Norway, en spännande storfisk pool. Ett försiktigt hugg på rak lina gav några minuters helt galen drillning. Några höga hopp och en vildsint 70 m rusning innan laxen släppte – skit! Men trotts detta var det bara att skratta högt åt galenskapen. Ca 14 grader i vattnet och fisk i fantastisk kondition är nog dt som gör att drillningarna i år toppar det mesta! Så småningom nådde vi Tolstoy pool – en av min favoriter. En djup bergskant och en lång fin nacke med många stora stenar – här står det alltid fisk. Visst Sasha har säkert rätt att den är bättre senare på säsongen men men…en liten Dee Sheep gav en fin fisk långt ner på nacken. Efter ett par timmars förkylningskurering i sängen var det dags för Homepool. Ett par fina fiskar blev resultatet och änne en fantastisk laxdag var över. Den snabbt fiskade lilla flugan är nu överlägsen!

Tisdag - 3 snabba och förkylning!
2013-06-24  14:07

Idag kämpade jag mig sängen förkylning och feber. Tackvare några lustiga piller ( hmm ) som jag fick av Doctor Brian så blev det nog med fart för att jag skulle kunna fiska. Vi började I Power Pool och fiskade oss ner. Jag gick ner till andra fallet och fick först en fisk från klippan. Helt omöjligt att komma ner ensam…tack och lov satt inte kroken värre än att den gick att få loss på distans…klättrade runt och fiskade nacken från högra sidan. Flera fiskar visade sig och fick först en 7 kilos “Osenka” tappade en lten på hemtag och fick sen en fin lusad 6 kilos på en snabb liten grön Samurai nere på nacken. 3 laxar på en dryg timme – precis som det är ibland är det läge och då är det bara att stå på. Filmade drillningarna blev rätt hyggligt men det är ju lite sjukt att snacka för sig själv ensam på tundran….Måndag - Rock Island 8 laxar!
2013-06-24  13:16

I natt smet jag iväg ….. ner till Rock Island min favo pool här tror jag . En vända genom poolen gav 3 fina laxar 5, 7 och 8,5 kilo. Jag fiskade min Lxi 13,7 9/10 och en ny favolina flyt/2/4 wow vilken kombination det är! En del prylar bara vill gifta sig med varandra detta är en sådan kombination! En vända 3 hugg och tre landade fiskar. Hemma igen kunde jag inte låta bli Home pool. Första hugget vid stenen 7 kilo och därefter tappade jag en innan jag landade en 5 kilos som tyvärr hade svalt och blödde. 02.30 var jag tillbaka i säng. Huvudet snurrade fullt av laxar häftigt!!
Dagens fiske var Först homepool där jag slarvigt nog drog av tafsen på en – 2 timmar i säng efter lunch och sen RockIsland igen! Jag fick ytterligare ett par fina fiskar nu på flyt /hoover/2 linan och en lite mindre Samurai. Jag provade sen nacken och längst ner small det till en galen halvtimme senare gled en lusad 10 kilos hane in vid mina fötter –häftigt! Den tog en liten gul/svart ”Hamilton”. Anders fick även han ett par fiskar och vi var tillbaka med stora leenden och kepan full av fjäll och lus med äggsträngar! Vi fiskar bra - lite snabbare fluga och sträckta kast tror jag hjälper!söndag -Solotaya!
2013-06-24  11:46

Äntligen var det dags jag skulle få fiska “The golden River” Solotaya. Vi for iväg långt uppströms I den lilla älven, på sina håll så liten att man nästan kunde hoppa över den lilla strömfåran. Men med ett omväxlande lopp var den en klar utmaning! 10 fot 8 Reaction och en 11m flyt/hoover/Int tripple D klump blev mitt vapen. I en av de små poolerna såg jag I ögonvrån en fisk gå upp I ett långsamt head&tail vak. Jag hade fiskat över den med min lilla Samurai , bytte till en liten Deesheep och den tog så försiktigt och fint – fräckt en första lax från en ny älv är alltid mycket speciell! Ytterligare en fin lax I Long pool innan en våldsamt hugg I snabbströmmen I toppen av Russianpool tog mig desperat springande flera pooler ner innan jag kunde landa ytterligare en lusad fisk. 3 fina laxar och en bra första fiskedag och en ny kärlek – Solotaya! Jag gör en liten filmsnutt härifrån som kommer snart!

Lördag
2013-06-24  11:20

Det var lite märkligt att hoppa av helikoptern i Rynda. I vanliga fall är det ju bara en mellanlandning för att nå Kharlovka som ju är mitt hem på Kolahalvön. Den här veckan var det dock dags för Rynda – min första junivecka vid Vackra Rynda. Vi, Anders Holmberg och jag drog lotten att fara uppöver för att fiska ett par timmar vid några av de övre poolerna. En kort dragning i Red Cliff blev mitt resultat. Anders lurade dock en fin fisk i Deep run – NU var vi igång.På väg till Ryssland och The Rynda!
2013-06-14  14:43

Allt ser perfekt ut ett mail igår sa att det stiger bra med fisk schyssta förhållanden och ja ...allt ser bra ut!
Följ bloggen så får ni se hur det går!Lördag - hemåt
2013-06-10  13:17

Upp i strålande sol och 25 gradig värme. Veckan är över och vi har återigen lärt oss hur hårt vädret kan slå på laxfiske. Under kalla sena vårar drömmer vi om sol och värme och tror att det ska lösa allt för oss. Sanningen är nog den att lagom alltid är bäst! Den allt för snabba våren med en skenande vattentemp och vatten som försvinner somom badkarsproppen drogs ur är inte bra! Lagom värme med en temp som stiger 3-4 grader under en vecka är att föredra. En fantastisk grupp gjorde dock att veckan blev en positiv erfarenhet där 31 laxar blev resultatet. De flesta togs i Fallspool och Home pool. Själv får jag vara nöjd både med själva ”master class” veckan som mitt eget resultat av 7 laxar på de 3-4 timmar /dag jag fiskade. Nu en veckas vila sen är jag tillbaka i laxparadiset!Fredag - sista dagen!
2013-06-10  13:09

fredag
Idag var det coachning med Allan och Jamie i Homepool. Återigen en obarmhärtig sol gjorde fisket otroligt svårt. Grabbarna fiskade fint och focus under coachningen var kastning och att få en så stor fart på flugan som möjligt. Kasta tvärs och definitivt inte menda uppströms! Den förhatliga uppströmsmendningen funkar inte i dessa förhållanden! Att fart är allt visar all min erfarenhet en snabb fluga kan locka även under svåra förhållanden med värme och sol. En annan metod är att presentera flugan djupt. Efter lunch gick jag till Lower Canyon. Jag fiskade några av fickorna i washing på vägen upp utan resultat. Väl framme hade jag lärt mig av gårdagen. Jag riggade kameran innan jag gick upp och började fiska. Nu var det bara att trygga på knappen! Jag körde 13,7 Lxi och en 1/3/5 och en fet Samurai. Snabbt och djupt vatten – här skulle det fiskas snabbt. Efter bara några kast drog det tag- fast fisk! Fräckt. Efter en bra drillning kunde jag filma landningen av en skön 8 kilos lusad hona. Jag fiskade allt grundligt utan mer framgång. Det sista bytte jag till en liten fluga och hade en fisk som följde och drog i flugan flera gånger innan den fastnade! 10 sek sen var den borta igen skit!Torsdag - "Darkies dance"!
2013-06-10  11:03


Idag bar det av till Kharlovka falls. Tänk ändå hur svårt det är att bli trygg med att en laxälv fylls från topp till botten och inte tvärtom! De första laxarna är störst och går längst upp! Falls hade varit enda platsen som gett fisk regelbundet. Coachning under förmiddagen gav en lax var till ”Darkie” och Graham. Härligt! Första rundan gav inget men ett byte till snabbsjunk och mindre fluga var succé! Darkies dans är en kommande klassiker. Den jättelika mannen med underarmar som mina lår dansade fjäderlätt över klipporna lycklig som ett barn! Fantastiskt äkta laxglädje,en ynnest att få vara där och bidra till detta! Eftermiddagen fiskade jag mig ner. Guys gav inget, men en snabb Samurai gav en fin fisk i Upper Canyon och en i Lower Canyon. Lusade fina nystigna fiskar och hemligheten var nog en snabb fluga nedströmsmendad i full fart! På vägen ner tappade jag ytterligare en i washing mashine! Fisken jagade i kapp flugan i vitvattnet och tog den i en kaskad av vatten! Fräckt! Eftermiddagen var det träning av knutar. Jag viasade de sex jag föredrar. Under kvällen var jag med Allan och Tim i Homepool. Envisa försök gav inget men när jag gick i bakom dem. Tappade jag genast en fisk som tog min fluga – skit! En dragning till och på nacken fiskade jag hem flugan med långa drag och som en galen delfin delades vattnet och det var fast fisk. Ytterligare en stenhård drillning med en fisk som rusade i ytvattnet så det gick svallvågor över poolen! 12 kilo – och veckans största lax! Yes!
Onsdag 11 kilo!
2013-06-10  10:29


Galna idéer om hur älven fylls från topp till botten gjorde att då jag under dagen skulle vara med Keith och Kenny i Litza bara måste upp till Falls. Istället för att Coacha fram till lunch gjorde vi tvärtom. Helikoptern tog mig till Falls där jag likt James Bond klättrade ur helikoptern på klippan vid fallet. Tyvärr var det så mycket snö, is och djävulskap att jag tvingades klättra upp, runt allt och ner på andra sidan. 1 timme senare var jag framme på högra bankens klippa. Tufft – rakt upp och rakt ner! F/I/2och den nya Reaction 14,8an som blir bättre och bättre ju mer jag vänjer in mig! Falls gav 2 fina fiskar en 5 kilos Osenka och en fantastisk 11 kilos lusad hane! Den tog flugan så försiktigt, men den följande drillningen var helt galen. Den var överallt, och då det inte går att följa var jag tacksam för min 0,47 Egor! En ganska fet Grön samurai var det som gav resultat. Jag lyckdes få en liten filmsnutt innan jag klättrade upp för berget igen där hämtningen skulle ske kl 13. Helikoptern var sen och vädret hade vänt på allvar. 1 timme på toppen gjorde mig helt stelfrusen! Genom dimman och ner till Litza tentcamp –världens bästa lunch plats! Eftermiddagen var det coachning som gällde. Vi fiskade igenom Lower tent, Miror, Tent och Upper tent och Keith tappade två fiskar det var tyvärr allt.


Tisdag!
2013-06-10  09:29

Efter en fantastisk flygning över Barentshavskusten landade vi på den lilla gräsfläcken vid Millitarypool. Med rotorn bara några meter från klipporna är det en spännande balansakt. Johannes från Tyskland och Paul från England båda erfarna fiskare var mitt sällskap. Coachningen var knepig, en stenhård uppströmsvind gjorde allt vad flugkontroll heter så gott som omöjlig! Läxan att hålla in kastlängderna till full kontroll är svår, men enda vägen i dessa förhållanden. Military, Classic och Snowbank samt Reindeer fiskades så gott det nu gick. En försiktig dragning i Reindeer var allt. Vi såg några enstaka fiskar stiga men tyvärr är det ingen fart i fisket än. Johannes lyckades få en fin fisk på nacken i Millitary precis innan helikoptern kom! Bra gjort!


Måndag - lax!
2013-06-10  07:57


Idag bar det av till Julians. Värmen har lagt sig något och det var fina förhållanden. Mycket fokus på kastning och farten på flugan. Tyvärr var det dålig drag i fisket och mina vänner kunde inte överlista någon av de få fiskar som smet förbi. Efter lunch gick jag till seapool och lyckades efter en hård dragning få tag i en schysst 7 kilos, efter ett par 50 meters rusningar var den färdig. Årets första rysslands lax härligt. Reaction 14,8, Flyt/2/4 och en 8cm Pahtakorva var det som gav resultat. Ytterligare en fisk totalt till gruppen och det trögaste fisket på mycket, mycket länge.


Söndag!
2013-06-10  07:40


Under söndagen var det dags att coacha Tim gruppens yngsta och hans skotska kompanjon. Vi fiskade Falls och Guys utan att något hände, ja Tim hade en dragning men det var också allt. Själv fiskade jag under eftermiddagen Upper Canyon och Golden och ett par av ”fickorna” i Washing Mashine utan så mycket som en dragning – det är få fiskar i älven. Det var ytterligare en dag med tropisk värme, inte ett moln och en vattentemperatur som under eftermiddagen nådde smått otroliga 16,5 grader! Det normala fisket i neoprenvadare, primaloft en vattentemp strax över noll och en vinande svinkall nordanvind känns otroligt långt borta. Idag var en kamp mot vädret och laxar som inte stiger. De få som ändå finns här trycker på grund av den obarmhärtiga solen. Gruppen som består av veteraner och rookies är fantastisk, stämningen är på topp trots att tisdagen inte gav några fångster alls. Jag tror det är den första helt tomma dagen jag upplevt i Kharlovka!


Lördag
2013-06-10  07:13


I tropisk värme anlände vi så till campen. 32 grader i skuggan och den varmaste maj dagen på 150 år hade dragit upp vattentempen i svindlande 16 grader. Några timmars kvällsfiske gav inga fångster. Det närmaste var jag nog själv efter att en snygg lusad 10-12 kilos fisk släppte en meter från håven. Det var den första fisken på den nya Reaction 14,8 an men inte den första som tog en 8cm Pahatkorva. Det var skönt att vara tillbaka här i laxparadiset.


På väg till Kharlovka!
2013-06-01  16:00

På väg till Kharlovka!
30 grader i luften, 11 i vattnet och första lusade fiskarna kom i onsdags. Största hittills 31 lbs!
Verkar lovande!!!Nyare poster Äldre poster
November 2018 (5)
October 2018 (9)
September 2018 (2)
August 2018 (4)
July 2018 (2)
June 2018 (5)
April 2018 (2)
March 2018 (1)
January 2018 (1)
December 2017 (1)
November 2017 (2)
October 2017 (1)
September 2017 (4)
August 2017 (2)
July 2017 (4)
June 2017 (5)
May 2017 (4)
April 2017 (3)
March 2017 (4)
February 2017 (5)
January 2017 (1)
November 2016 (3)
September 2016 (8)
August 2016 (10)
July 2016 (10)
June 2016 (9)
May 2016 (6)
April 2016 (5)
March 2016 (1)
February 2016 (3)
December 2015 (3)
November 2015 (3)
October 2015 (3)
September 2015 (9)
August 2015 (13)
July 2015 (14)
June 2015 (19)
May 2015 (2)
April 2015 (4)
March 2015 (4)
February 2015 (2)
January 2015 (4)
November 2014 (2)
October 2014 (3)
September 2014 (5)
August 2014 (16)
July 2014 (41)
June 2014 (21)
May 2014 (12)
April 2014 (1)
March 2014 (2)
February 2014 (3)
January 2014 (5)
December 2013 (2)
August 2013 (2)
July 2013 (14)
June 2013 (17)
  »Lördag hem- sen mot nya laxäventyr!
  »Torsdag - som i himmelen....
  »Onsdag - Tolstoy!
  »Tisdag - 3 snabba och förkylning!
  »Måndag - Rock Island 8 laxar!
  »söndag -Solotaya!
  »Lördag
  »På väg till Ryssland och The Rynda!
  »Lördag - hemåt
  »Fredag - sista dagen!
  »Torsdag - "Darkies dance"!
  »Onsdag 11 kilo!
  »Tisdag!
  »Måndag - lax!
  »Söndag!
  »Lördag
  »På väg till Kharlovka!
May 2013 (6)
April 2013 (17)
March 2013 (12)
February 2013 (18)
January 2013 (6)
December 2012 (6)
November 2012 (3)
October 2012 (10)
September 2012 (18)
August 2012 (17)
July 2012 (12)
June 2012 (25)
May 2012 (16)
April 2012 (21)
March 2012 (17)
February 2012 (27)
January 2012 (11)
December 2011 (2)
November 2011 (7)
October 2011 (11)
September 2011 (22)
August 2011 (17)
July 2011 (13)
June 2011 (18)
May 2011 (13)
April 2011 (30)
March 2011 (27)
February 2011 (11)
January 2011 (13)