MIKAEL FRÖDIN
MIN UTRUSTNING
FRÖDIN DESIGNS
FAVORITDESTINATIONER
FÖREDRAG/KURS/UPPVISNING
KONTAKT
ERBJUDANDEN
Första dagen Bolstad
2016-06-30  14:22

Vosso är ett mäktigt vattendrag. Ett envist regnande ökade vattenmängden från 100 till cirka250 m3/s, Bolstadelva, älvens nedre delar var nära ofiskbara. Under dagen sjönk vattnet dock snabbt och totalt sett hade vi en dag med endast några kontakter. Jag bommade två fiskar i Langehölen. Bägge på en stor fet Samurai. Mike Fletcher krokade en stor fisk i Rongahölen. Han fick dock bistert lära läxan om att ha  kraftig utrustning när man fiskar här…. Efter några minuter sprängde laxen taften. Vattnet sjunker snabbt och i morgon har säkert våra chanser fördubblats… nu dags att sova sött i denna klassiska lodge!Några nya feta... Redo för Bolstad!
2016-06-27  19:51

Tycker Mikkeli Samuraierna med nya tungsten met. purple turbona blev rätt snygga... får se vad de feta laxarna tycker... Packa sista nu, drar om ett par timmar!

Nya metallic-koner!
2016-06-21  14:41

Nu är de här, sju helt unika färger på samtliga koner!
- Metallic Chartreuse
- Metallic Orange
- Metallic Blue
- Metallic Brown
- Metallic Red
- Metallic Purple
- Metallic Magenta
Samtliga tillgängliga i webbshoppen! Dessutom är flera av de nya flugorna bundna med dessa superfräcka färger. Snart kommer också bilder på alla de nya flugorna in i webbshoppen. Ta en titt i shoppen och håll utkik!Fredag ...sista dagen!
2016-06-11  15:40

Vår sista dag här I laxparadiset. En som skulle bli mycket speciell, så special att jag funderar på att skriva en story om just den här dagen! För att göra en lång fantastiskt händelserik dag kort så började det I Guys med att jag tappade en fin fisk efter lång tid. Jag lämnade over till Anders och åkte over till andra sidan. Jag krokade en fin 8-9 kilos på kort lina, bara några få meter och efter hård fight fick jag den. Denna gång var det på en liten ”Häxa”. Efter en kaffe och lite fotograferande fortsatte jag och nästa hugg kom på lång lina. Efter 2 tunga gung vände den och for i värsta ”laxmoped” fart ner över nacken …skjutlina 50 m -100m- 150 m och med blixtens hastighet 200 lina borta. Jag sprang snubblande efter men linan skar in i stenarna i poolen nedanför och backingen brast… helvetes andra gången på en vecka som jag mister min lina till en fisk! Jag tog det andra spöt och gick ner och landade en i Upper Canyon. Anders krokade samtidigt upp på motsatt sida. Laxen vände neröver och försvann med 100 tals meter lina. Anders snubblade efter, trasade sönder vadarna men lyckades med livets som insats landa fisken i en ficka ovanför lower canyon… en san bedrift!
Jag gick upp på nacken och drag på en stor fet grön Samurai på ytterligare en fin 5-6 kilos som jag landade utan problem. Efter lunch var det Falls. Anders på ”Go” sidan och jag på den svåra. Värsta djupriggen gav flera hugg. Först en som sprintade ner spå jag fick springa ett par hundra meter – den landade jag. Nästa satte än värre fart, den miste jag halvvägs till Guys efter en lång svettig språng marsch… Upp igen, Nytt hugg ny språngmarsch ner till ”Birch Tree” Långt och helvetes snabbt gick det… laxen gick ut i strömmen igen och jag var chanslös… med 150 meter ute lossnade den.. Stora laxar idag – långa löpningar och galenskap!
Jag krokade en till som jag miste innan vi bytte sida. Anders fick en fin fisk till och Toni en likaså… några få kast och fast fisk för mig igen. Denna gång som de senaste på en 10cm Pahtakorva… tyvärr miste jag den i landningen.
När vi åkte hem fick jag så min skjutlina åter – Johannes hade krokat en lax som simmat in i min lina – han miste laxen men fick med sig min skjutlina – galet!
Vilken äventyrs dag! Jag krokade 10 fick stor stryk av 4 och miste två till… En dag att minnas för alltid!
Torsdag i Kharlovka...
2016-06-11  15:06

Anders och jag for iväg nerströms. Idag var det de nedre delarna som skulle fiskas... Här har det varit trögt de senaste dagarna. Den relativa värmen med upp till 11 grader i vattnet är nog det som gjort att fisken inte stannat här nere. Vi hade en ganska trög dag Jag fick en liten 5 kilos i Rockpool och hade 2 dragningar till. Lite soligt väder gjorde det extra knepigt. Sista timmarna drog molenne in och gjorde det enklar. Anders fick en fin i Barell precis efter att jag tappat en .... Eftermiddagen gick jag till Homepool. Ingen ville ge sig ut i blåsten men jag hade bestämt mig. det gab resultat på en flyt 2/4 och en Grön Samurai landade jag 2 fina fiskar i 7-8 kilos klassen. I morgon är vår sista dag...Nya flugor och Rainbow-koner i webbshoppen
2016-06-10  09:42

Nu är många av de nya flugorna här! Med nya tungstenskoner, syntetisk jungle cock och packade i en och en i smidiga platsförpackningar, en markant kvalitetsförbättring! Bilder på alla flugor kommer inom kort. Även den nya coola färgen på koner - Rainbow är finns nu tillgängligt i webbshoppen!

Onsdagen
2016-06-09  18:50

Regn dis och en enveten vind från norr, kanske 5 grader och stigande älv är inte det bästa men det var vad som bjöds idag. Vi for iväg till Litza Falls Toni, Kola och jag. Högt vatten men ändå möjligt att med lite ”Donald Duck” rodd ta sig över till högra sidan. Hugget kom långt ner på nacken, ett par korta rusningar och sedan gled den upp i det djupa vattnet. Stor tung var den omöjlig att stoppa när den satte av, kanske var längsta rusningen 70-80 meter, jag är glad jag hade min 0,47! Efter en del besvärligheter gled den äntligen i håven och vi kunde konstatera att det var min största hittills. 103 cm och 14,2 kilo dvs 31 lbs- härligt 30 lbs är ju liksom en schysst gräns för storlax. Den blev ytterligare en fin lax på ca 7 kilo innan det dog av. En Black Green Helmet på 7cm fiskade på 700 grains var det som var det segrande vapnet. Toni tappade en fin 10+ fisk i Flatstone innan han fick en lusad mellanlax i 5 kilosklassen. Trotts lite knepiga förhållanden var vi såklart nöjda med dagen…Dag fyra - Kharlovka!
2016-06-08  12:16

Tisdag
Falls – denna fantastiska plats! Vi kom upp till uppklarnande väder och en sol som tittade fram då och då. Jag började högt upp i det djupa vattnet med en ”Häxa” med Metallic tungstens turbo i grönt. Första hugget kom på kort lina och det andra inte långt efter två fina lusade fiskar i 7-8 kilos klassen och dagen var räddad! Härligt att kunna få känna en pool så som denna. Jag vågar påstå at på detta ganska höga vattnet vet jag precis var de står… Den tredje fisken var lite större, gav en 20 minuters stenhård fight innan den kapitulerade 9 kilo silvrig skönhet. Efter att jag bytt sida fick jag en fjärde och lyckan var fullständig. Det som inte var lika bra var att jag för andra gången i mitt laxfiske liv lyckades med konststycket att förlora en fluglina till en krokad lax. Hur stor den var lär jag aldrig få veta. Några kraftiga gung och en 30 meters rusning var allt innan skjutlinan small som ett pistol skott… Helvetes skit för att vara helt ärlig! Dagen gav mig ytterligare två fina laxar en 9 kilos till som lämnade nacken i ”Guys” så jag fick springa efter ner i Upper Canyon –lycka och en fin 5 kilos på favorit nacken Upper Canyon. En fantastisk dag men 6 landade laxar och diverse äventyr…. Tack o lov har jag fina filmklipp som jag ska dela framöver. Nu dags att sova för imorgon drar vi till mina drömmars älv Litza igen…


Första dagarna på Kolahalvön!
2016-06-07  21:54

Lördag
Äntligen var det så dags att få komma upp till älskade Kolahalvön. Tundran, snö, vind från norr, vodka, stora laxar, svindlande vildmark och nära laxvänner. I år hade jag sällskap av Toni Corenius, en av mina finska laxbröder. Toni som är ”Patagonia Europe’s Fish manager” har fiskat lax en livstid men aldrig varit vid Kharlovka och Litza. Vi möttes av en ganska bra rapport men också av 20 m/s från norr, snöbyar, regn och djävulskap! Ett par timmar fiske gav ett par dragningar men det var också allt. Olyckan kom på kvällen då jag lyckades slita av ett senfäste i ena fingret…!

Söndag
Första riktiga fiskedagen bar det av till Litza. Denna pärla som jag nog hur man än vänder och vrider på det räknar som min pärla bland världens laxälvar. Vinden hade lagt sig lite men bistert från norr kanske 10-12 m/s och regn o rusk… Om vi nu kokar ner en fantastisk fiskedag så lyckades jag landa fyra fina laxar 5, 8, 9 och 10 kilo! Tent Pool, Lower Tent, Snowbank och en stenhård drillning på ”djävulsnacken i Classic”. Det är skönt med 0,47 då kan man sätta klackarna i backen! En fet Pahtakorva med nya tungstens halvturbon i metallic orange blev oemotståndlig! Ett par missade fiskar och två fina till Toni gjorde dagen till en fantastisk start på årets ASR äventyr! Imorgon blir det världens bäst Home Pool och Golden… Nu går capen till sängs efter en dag med många fina laxar!

Måndag
Idag var det dags för Home Pool. Jag fiskade ner ”rätsida” först med endast ett par försiktiga dragningar. Efter det drog Toni och jag över till högra sidan som normalt är bäst på lägre vatten. En fin fisk visade sig och när jag la dit flugan small det. Inte den största men en strålande vacker lusad 6 kilos. Ner mot nacken kom nästa hugg, försiktigt men bestämt drog den i flugan. Några resultatlösa kast och sen med en meter längre lina satte jag högre fart. Hugget kom som en explosion. En stenhård fight på nya 14,8an och sen kunde jag landa min största hittills. 12 kilo lusad men med lite sälskador var den ändå en fantastisk fisk. Återigen var det Pahtakorvan med orange metallic halvkon som funkade. Efter lunch gick vi upp till Golden. Där på nacken fick jag ytterligare en strålande vacker mellanlax, kanske 7 kilo en helt perfekt hane. Denna gång var det en lite mindre Zebra som gav resultat. Innan middagen gick jag en gång till ner genom Home Pool. Fem dragningar av fem olika laxar… den här kvällen var de inte riktigt på gång. Vi summerade dock ännu en fantastisk dag med fyra laxar på 25 lbs och ytterligare 20 talet till vårt trevliga sällskap.
Nyare poster Äldre poster
November 2018 (5)
October 2018 (9)
September 2018 (2)
August 2018 (4)
July 2018 (2)
June 2018 (5)
April 2018 (2)
March 2018 (1)
January 2018 (1)
December 2017 (1)
November 2017 (2)
October 2017 (1)
September 2017 (4)
August 2017 (2)
July 2017 (4)
June 2017 (5)
May 2017 (4)
April 2017 (3)
March 2017 (4)
February 2017 (5)
January 2017 (1)
November 2016 (3)
September 2016 (8)
August 2016 (10)
July 2016 (10)
June 2016 (9)
  »Första dagen Bolstad
  »Några nya feta... Redo för Bolstad!
  »Nya metallic-koner!
  »Fredag ...sista dagen!
  »Torsdag i Kharlovka...
  »Nya flugor och Rainbow-koner i webbshoppen
  »Onsdagen
  »Dag fyra - Kharlovka!
  »Första dagarna på Kolahalvön!
May 2016 (6)
April 2016 (5)
March 2016 (1)
February 2016 (3)
December 2015 (3)
November 2015 (3)
October 2015 (3)
September 2015 (9)
August 2015 (13)
July 2015 (14)
June 2015 (19)
May 2015 (2)
April 2015 (4)
March 2015 (4)
February 2015 (2)
January 2015 (4)
November 2014 (2)
October 2014 (3)
September 2014 (5)
August 2014 (16)
July 2014 (41)
June 2014 (21)
May 2014 (12)
April 2014 (1)
March 2014 (2)
February 2014 (3)
January 2014 (5)
December 2013 (2)
August 2013 (2)
July 2013 (14)
June 2013 (17)
May 2013 (6)
April 2013 (17)
March 2013 (12)
February 2013 (18)
January 2013 (6)
December 2012 (6)
November 2012 (3)
October 2012 (10)
September 2012 (18)
August 2012 (17)
July 2012 (12)
June 2012 (25)
May 2012 (16)
April 2012 (21)
March 2012 (17)
February 2012 (27)
January 2012 (11)
December 2011 (2)
November 2011 (7)
October 2011 (11)
September 2011 (22)
August 2011 (17)
July 2011 (13)
June 2011 (18)
May 2011 (13)
April 2011 (30)
March 2011 (27)
February 2011 (11)
January 2011 (13)